Skötselguide - Vårda dina silversmycken 

För att du som som äger ett smycke i äkta 925 sterlingsilver ska kunna bevara silversmycket i bästa möjliga skick på ett enkelt och smidigt sätt så har vi här listat några knep. Det är knep som är enkla att följa i vardagen utan att det ska vara för krångligt eller tidskrävande. 

Bär man ett silversmycke regelbundet så kan det av naturliga skäl samlas olika mycket smuts beroende på vad det är för typ av smycke. Anledningen till att man kanske behöver vårda sina smycken i silver mer än andra legeringar är på grund av dess egenskaper. Legeringen 925 sterlingsilver innehåller 7,5% koppar samt 92,5% silver vilket med tiden reagerar med syre och svavel vilket leder till missfärgningar. Genom att följa vår skötselguide så kan man undvika detta.

 • Förvara dina silversmycken i lufttäta förpackningar och även separerade från varandra.

  För att undvika onödiga repor, smuts och missfärgningar så är detta något som enkelt kan följas.

 

 • Använd dina silversmycken regelbundet.

  För att undvika att potentiella missfärgningar skyndas på så är det en bra idé att bära smycken i 925 sterlingsilver regelbundet.


 • Använd en putsduk innan du tar på dig silversmycken.

  En god vana skulle vara att snabbt putsa till smyckena när du tar på dig dem.


 • Ta av dig silversmycken när du ska sova, städa, träna eller sola.

  De går att bära trots någon av ovan aktiviteter men smyckena kan bevaras på ett bättre sätt ifall man lägger ifrån sig dem vid just dessa tillfällen.

  Anledningen är att många städprodukter innehåller svavel och annat som kan snabba på processen för missfärgning. Vid fysisk aktivitet utsöndrar kroppen högre nivåer av svavel.


 • Sätt på dig dina silversmycken efter användning av kosmetiska produkter

  Utsätt dina silversmycken för mindre direkt kontakt med kosmetiska produkter då risken är att det innehåller ämnen som smycket inte mår bra av.


 • Behåll silica-påsen i smyckesasken eller spara den när du köper någon anna produkt där det följer med. Den hjälper till att hålla fukt borta.


Vi hjälper gärna till med specifika frågor kring skötsel av silversmycken. Om det är något särskilt du undrar över så går det bra att kontakta oss