Skötselguide - ta hand om dina silversmycken

Örhängen i 925 sterlingsilver med två infattade stenar som är tillverkade i Sverige

Skötselguide - ta hand om dina silversmycken

Ni som äger åtminstone ett silversmycke har troligtvis varit med om att det med tiden tappat lite av sin ursprungliga lyster och färgnyans. När det kommer till legeringen 925 sterlingsilver så reagerar innehållet av koppar (7,5%) med syre vilket gör att smycket mörknar med tiden. Det är alltså svårt att undkomma då det finns relativt mycket syre i luften. Parallellt med detta reagerar silvret (92,5%) med svavel som återfinns i luften, naturen, olika kosmetiska produkter, samt i våra kroppar. Reaktionen med svavel ger ofta silvret en gulare ton men som senare förändras och blir mörkare.

Silversmycken BY VIOLA är av hög kvalité och kommer kunna följa med dig under väldigt lång tid. Vi vill genom den här guiden förmedla tips för att smyckena ska behålla sitt ursprungliga utseende. 

Sex knep för att ta hand om dina silversmycken

 • Förvara dina silversmycken i lufttäta förpackningar och separerade från varandra.

  Det kan vara i asken som smycket först levererades i, en zip-påse eller något annat. Detta kommer i praktiken innebära att de inte kan repas mot varandra, undviker smuts samt undviker oxidering vilket sker vid kontakt med syre och svavel som finns i luften.
 • Bär dina smycken ofta.

  Det kan låta märkligt men äkta smycken i 925 sterlingsilver kan hålla sin vackra lyster om de används mer regelbundet. Används de mer sällan och sedan läggs undan så kan missfärgningarna skyndas på.
 • Använd en putsduk med jämna mellanrum.

  Ha för vana att putsa dina silversmycken lite snabbt när du tar på dig dem. 
 • Ta av dig silversmycken när du ska sova, städa, träna eller sola.

  Det är inget krav men det kan vara en bra idé att ta av sig smycken under vissa tillfällen. När du sover finns en risk att smycken slits. Många produkter som används vid städning innehåller högre halter av svavel och annat som kan snabba på processen för missfärgning. Vid fysisk aktivitet utsöndrar kroppen högre nivåer av svavel. Solsken är inget man behöver oroa sig för men det kan vara en bra idé att undvika direkt solsken för sina silversmycken.
 • Ta på dig dina silversmycken sist av allt.

  Ett litet knep kan vara att sminka sig och ta på parfym först och sedan ta på sig smyckena.

 • Behåll silica-påsen i smyckesasken.

  Ofta så slänger vi silica-påsen men låt den ligga kvar i smyckesasken som vi levererar eller spara en sådan om du tex köper nya skor då den också hjälper till att hålla fuktighet borta.
 

Dessa tips är enkla och naturliga att följa vilket i sig är positivt. Vi kommer längre fram publicera en guide för hur du kan rengöra dina silversmycken på olika vis men följer du denna guide så är vi säkra på att dina smycken kommer bevaras i väldigt gott skick.

Tänk på att alla smycken som är “silverfärgade” inte behöver vara i äkta 925 sterlingsilver utan skulle kunna vara av en annan metall och som blivit silver pläterade. Då sådana smycken har helt andra egenskaper så kan de skilja sig mycket från vad vi beskrivit ovan. Är du osäker på ifall ett smycke du äger är av äkta 925 sterlingsilver så kan du kontakta oss.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.